Η Πρωτοβουλία Φιλίππων πολιτεία, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 05 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1943. ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.


05 Φεβρουαρίου του 1943. Ξεκινούν οι πρώτες επαφές για την οργανωμένη δράση του ΕΛΑΣ στην Ανατολική Μακεδονία. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 1943 υπήρχαν μικρές αντιστασιακές ομάδες στην περιοχή με πιο σημαντική αυτή που έφερε το όνομα << Ρήγας Φεραίος>> αριστερής προσέγγισης. Ο << Ρήγας Φεράιος>> ιδρύθηκε το 1941, αμέσως μετά την ναζιστική κατάκτηση και είναι ίσως η πρώτη αντιστασιακή ομάδα στην Ευρώπη!
Ας δούμε μερικά γεγονότα, όπως τα περιγράφει ο παλιός βουλευτής της ΕΔΑ στην Καβάλα, Κ. Κωνσταντάρας, μέσα από το βιβλίο του << Αγώνες και διωγμοί>>. Μερικά αποσπάσματα: << Στο Τσαλ Νταγ έχουμε αξιόλογη αντάρτικη δράση από τις αρχές του 1943 από το μαχητικό ΕΛΑΣΙΤΙΚΟ  συγκρότημα << Ρήγας Φεραίος>> που είχε αρχηγό τον Καβαλιώτη Νικόλαο Ρόμτσιο με το ψευδώνυμο << Νταβέλης>>. Ο Ρόμτσιος ήταν γιος σιδηροδρομικού υπαλλήλου, τελειόφοιτος γυμνασίου  και λογιστής της Ένωσης Συνεταιρισμών Καβάλας>>. Λίγο πριν, αναφέρει: << Τον Φεβρουάριο του 1943 ο καθοδηγητής Σερρών με το ψευδώνυμο <<Αλέξης>> , μαζί με  τον Μανώλη Χαραλάμπους συνδέθηκαν με τη βοήθεια του Συροπούλου με την ομάδα της Νέας Φυλής. Μια δεύτερη συνάντηση έγινε στις αρχές Μαρτίου  έξω από την Μεσολακκιά και κατέληξε σε συμφωνία. Έτσι προέκυψε η πρώτη ΕΛΑΣΙΤΙΚΗ ομάδα του Παγγαίου. Από το Ροδολείβος, η πρώτη οργανωμένη ομάδα του ΕΛΑΣ  ανέβηκε στις 24 Μαρτίου και αποτελούταν από τον Βασίλη Γκόγκογλου, τον Νίκο Τερζή, τον Γιάννη Σιρλαντζή, τον Γιώργη Γκόγκα, τον Δήμο Νανούση, τον Γιώργη Μέντσα και τον Αλέκο Τερζή. Εν τω μεταξύ, με απόφαση της Παμμακεδονικής Επιτροπής του ΕΛΑΣ, έφθασαν στο Παγγαίο 50 ελασίτες με τον Γ. Ερυθριάδη, τον Μιχάλη Σουγιουτζόγλου, τον Άγι, τον Ψηλορείτη και άλλους…>>

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 04/02/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου