Η Πρωτοβουλία Φιλίππων πολιτεία, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1217. ΛΑΤΙΝΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΦΛΑΝΔΡΑΣ. ΟΙ ΦΙΛΙΠΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ.

06 Φεβρουαρίου του 1217. Η Γιολάντα της Φλάνδρας αναλαμβάνει να εκτελεί χρέη αυτοκράτειρας στην Λατινική αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης που εκείνη την εποχή στην επικράτειά τους είχαν και τους Φιλίππους. Οι Φίλιπποι από το 1204 είναι υπό Λατινική κατοχή η οποία είναι συνέπεια της Δ’ σταυροφορίας ( με μία μικρή διακοπή λίγων μηνών, το 1207, που πέρασαν υπό Βουλγαρική κατοχή ). Η Γιολάντα της Φλάνδρας γεννήθηκε το 1175. Ήταν κόρη του Βαλδουίνου Ε΄ κόμη της Φλάνδρας και της κόμισσας Μαργαρίτας της Αλσατίας. Δύο από τους αδελφούς της, ο Βαλδουίνος Α' και έπειτα ο Ερρίκος της Φλάνδρας, υπήρξαν Λατίνοι αυτοκράτορες της Κωνσταντινουπόλεως. Μετά τον θάνατο του δεύτερου το 1216, μεσολάβησε μία σύντομη περίοδος χωρίς κάτοχο του θρόνου, πριν εκλεγεί ο Πέτρος των Καπέτων του Κουρτεναι. Ο Πέτρος έστειλε τη Γιολάντα στην Κωνσταντινούπολη ενόσω αυτός βρισκόταν σε πόλεμο με το Δεσπότη της Ηπείρου Θεόδωρο Δούκα Άγγελο, από τον οποίο ο Πέτρος αιχμαλωτίστηκε. Εξ αιτίας της αβέβαιης τύχης του (αν και πιθανότατα είχε σκοτωθεί) η Γιολάντα κυβέρνησε ως αντιβασσίλισσα. Συμμάχησε με τους Βουλγάρους ενάντια των διαφόρων, επιγόνων της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας κρατών και ήταν έτοιμη να κάνει ειρήνη με τον Θεόδωρο Α΄ Λάσκαρη της αυτοκρατορίας της Νικαίας, ο οποίος είχε παντρευτεί την κόρη της. Ωστόσο το 1219 πέθανε ξαφνικά. Τη διαδέχθηκε ο δευτερότοκος γιος της Ροβέρτος του Κουρτεναί, λόγω της άρνησης του μεγαλύτερου αδελφού του στα δικαιώματά του στο θρόνο. Καθώς ο Ροβέρτος βρισκόταν ακόμα στη Γαλλία εκείνη την εποχή, ουσιαστικά ο θρόνος παρέμεινε κενός έως την άφιξή του το 1221. Δρ. Τάσος Σαββίδης Κρηνίδες Φιλίππων, 12/01/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου