Η Πρωτοβουλία Φιλίππων πολιτεία, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1926, ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ( ΤΟΤΕ ΣΕΛΙΑΝΗΣ ) ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΡΥΣΟΥΛΕΣ.

10 Φεβρουαρίου του 1926. Το δημοτικό σχολείο των Φιλίππων ( τότε Σέλιανης ), κάνει μια εκδρομή, έναν περίπατο, στην περιοχή Βρυσούλες. Σήμερα οι Βρυσούλες αποτελούν το δυτικό τμήμα του οικισμού των Φιλίππων, τότε αποτελούταν από ελάχιστες κατοικίες, στάβλους και καλύβες Σαρακατσάνων! Φεβρουάριος του 1926 λοιπόν. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως τα παιδιά στο σύνολό τους είναι προσφυγόπουλα πρώτης γενιάς, κανένα από αυτά δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα! Η ανταλλαγή των πληθυσμών, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, έχει ολοκληρωθεί μόνο όσον αφορά τους Έλληνες της Τουρκίας. Οι Τούρκοι που ζούσαν στην Ελλάδα έφυγαν με πολύ πιο ήρεμο και πολιτισμένο τρόπο ( το ίδιο δεν ισχύει και για τους Τούρκους της Βουλγαρίας οι οποίοι κατάσφαγιάσθηκαν ). Οι Τούρκοι ( ο κανονικός όρος είναι μουσουλμάνοι, διότι πολλοί από αυτούς ήταν Έλληνες μουσουλμάνοι ) έφυγαν από την Ελλάδα ειρηνικά και με μεγαλύτερη χρονική άνεση. Οι τελευταίοι πρέπει να έφυγαν το 1930 – 31 .Τα γράφω αυτά για να τονίσω το ενδεχόμενο, το 1926, να υπήρχαν ακόμη Τούρκοι στους Φιλίππους. Ακόμα και να υπήρχαν όμως δεν θα πήγαιναν στο ίδιο σχολείο με τα παιδιά των Ελλήνων. Άρα, αυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία είναι μόνο προσφυγόπουλα. Από αυτή τη φωτογραφία μπορούμε να βγάλουμε μερικά πολλή σημαντικά συμπεράσματα. Αν κάτι σας φαίνεται ξένο στη φωτογραφία, αλλά δεν μπορείτε να το εντοπίσετε, τότε κοιτάξτε πάνω δεξιά. Λείπει το δάσος! Τόσο στους Φιλίππους, όσο και στον Ζυγό, στο Κρυονέρι και στις Κρηνίδες, οι πρώτες δενδροφυτεύσεις έγιναν το 1927! Ένα άλλο εξαιρετικό στοιχείο της φωτογραφίας είναι η αναλογία αγοριών – κοριτσιών. Βλέπουμε 110, περίπου, μαθητές. Αν όχι τα περισσότερα, τα μισά από τα παιδιά είναι κορίτσια. Επειδή υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται πως, ειδικά οι πόντιοι, ήταν τόσο επηρεασμένοι από τους Τούρκους, ώστε η ζωή τους λίγο διέφερε και ειδικά των γυναικών. Να, λοιπόν, μια καλή απάντηση για το τι πολιτισμό έφεραν μαζί τους. Αν έχω καταλάβει καλά υπάρχει στην φωτογραφία ένας δάσκαλος και μια δασκάλα ( ίσως να υπάρχουν μία, ή δύο δασκάλες ακόμα, αλλά η φωτογραφία δεν βοηθάει καθόλου ). Όπως αναγράφει στη φωτογραφία, το σχολείο είναι μικτό, δηλαδή στις τάξεις φοιτούν αγόρια και κορίτσια μαζί. Ο οικισμός του Πούρνατζικ ( Βρυσούλες ) δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη, πέραν μερικών κτηρίων. Επίσης, αν καταλαβαίνω σωστά, δεν υπάρχουν δρόμοι, δεν έχουν ακόμη ανοιχθεί! Αν κάποιος βλέπει και συμπεραίνει κάτι άλλο, παρακαλώ πολύ να μας το γράψει, θα βοηθήσει πάρα πολύ! Αν κανείς μπει στη διαδικασία να βάλει τη φωτογραφία σε μια χρονική κίνηση, να δεί συγκλονιστικά πράγματα! Πολλά από αυτά τα αγόρια θα πολεμήσουν στα μέτωπα του 2ου παγκοσμίου πολέμου και κάποια από αυτά θα σκοτωθούν! Κάποια από τα κορίτσια θα κάνουν παιδιά τα οποία θα σφάξουν οι Βούλγαροι στρατιώτες! Κάποια από τα παιδιά αυτά θα αναγκαστούν για δεύτερη φορά, να ξεριζωθούν, ως οικονομικοί μετανάστες σε άλλες χώρες! Δρ. Τάσος Σαββίδης Κρηνίδες Φιλίππων, 09/02/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου