Η Πρωτοβουλία Φιλίππων πολιτεία, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ:ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΑΚΑΣΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΠΕΛΙΑ. ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ. ΠΟΣΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΗΡΩΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ;

Μετά το τέλος της Αργοναυτικής εκστρατείας ο Ιάσονας επέστρεψε το χρυσόμαλλο δέρας και θέλησε να εκδικηθεί τον θείο του Πελία για τα όσα είχε κάνει στον πατέρα του Αίσονα. Τότε η Μήδεια ανέλαβε ένα πανούργο σχέδιο προκειμένου να ικανοποιήσει την εκδικητική μανία του Ιάσονα. Μπροστά στις κόρες του Πελία έσφαξε ‘ένα κριάρι και αφού το έκοψε σε πολλά μικρά κομμάτια, τα μάγεψε και με μαγικά φίλτρα ( μιας και ήταν μάγισσα) τα μεταμόρφωσε σε ζωντανό αρνάκι. Με τον τρόπο αυτό ήθελε να δείξει στις κόρες του Πελία πως μπορεί να ξαναδώσει τη νιότη σε κάθε γέρικο οργανισμό. Βλέποντας τις μαγικές ικανότητες της Μήδειας οι κόρες του Πελία έσφαξαν τον πατέρα τους και τον τεμάχισαν σε μικρά κομμάτια προσδοκώντας από τη Μήδεια να τον ξαναφέρει στη ζωή ως νεαρό άνδρα. Φυσικά η Μήδεια δεν έπανέφερε στη ζωή τον Πελία. Τότε οι κόρες του Πελία (Πεισιδίκη, Πελοπία, Ιπποθόη, Άλκιστης, Αντινόη, Ευάνθη, Αμφινόμη, Αστεροπεία) έπεσαν σε κατάθλιψη από το αποτρόπαιο έγκλημά τους έφυγαν από την Ιωλκό και πήγαν στην Αρκαδία. Μετά από αυτά ο Άκαστος έδρασε αμέσως, διαδεχόμενος τον Πελία στον θρόνο της Ιωλκού, και έδιωξε από την πόλη τη Μήδεια με τον Ιάσονα. Κατόπιν, μάζεψε τα λείψανα του πατέρα του και έκανε μια μεγαλοπρεπέστατη κηδεία του Πελία. Επίσης, διοργάνωσε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες προς τιμή του, στους οποίους έλαβαν μέρος οι άριστοι από τους Έλληνες ήρωες της εποχής. Ανάμεσα σε αυτούς πήραν μέρος στους Αγώνες ήταν οι: Αταλαντη, Βελλεροφόντης,Γλαύκος, Κύκνος, Μελέαγρος, Πηλέας και πολλοί άλλοι. Τους Αγώνες περιγράφει ο Στησίχορος στον έργο του «Αθλα επί Πελία» Ανάμεσα στους αθλητές υπήρξαν και τέσσερις (4) με καταγωγή από την περιοχή των Φιλίππων: 1. ΟΡΦΕΑΣ. 2. ΖΗΤΗΣ 3. ΚΑΛΑΪΣ 4. ΕΥΡΥΤΟΣ Βλέπουμε λοιπόν πως από την περιοχή των Φιλίππων ήρωες συμμετείχαν σε όλα τα σημαντικά γεγονότα που έλαβαν μέρος την εποχή εκείνη. Τάσος Σαββίδης Κρηνίδες Φιλίππων, 01.02. 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου