Η Πρωτοβουλία Φιλίππων πολιτεία, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Τα μυστήρια των Φιλίππων - Η πηγή των Θεών


Τα Άσυλα είναι το όνομα του λόφου πάνω στον οποίο είναι χτισμένη η ακρόπολη των Φιλίππων. Αυτό το όνομα είχαν και στην αρχαιότητα, θεωρούταν δε, ιερό βουνό (προφανώς της θεάς Αρτέμιδος) γι' αυτό όποιος κατέφευγε σ΄ αυτό είχε  άσυλο (εξ'  ου και το όνομα του). Βέβαια, παλαιότερα, ένας άλλος <<μεγάλος>> των Φιλίππων είχε δει έναν στρατιωτικό χάρτη, μπέρδεψε τα βουνά, είδε τον Όρβηλο των Σερρών, δεν σκέφτηκε καν να δει το ύψος του,
αυθαίρετα σκέφτηκε πως Όρβηλος ήταν ο λόφος στις Κρηνίδες και έτσι μας προέκυψε ένα λάθος όνομα. Δεν έφτανε όμως μόνο το λάθος που έκανε, αλλά είπε να το πάει και ένα βήμα παρακάτω. Οργάνωσε λοιπόν τα <<Ορβήλια>>, αγώνα δρόμου. Οι Κρηνίδες διοργάνωναν αγώνα αντοχής με το όνομα ενός βουνού των Σερρών!
Τέλος πάντων, αυτά όλα είναι θέματα μιας άλλης στήλης που θα μπορούσε να  γίνει στο μέλλον.
Στα Άσυλα λοιπόν, το ιερό βουνό των Φιλίππων, πολλά είναι τα μυστήρια και οι θρύλοι που το ακολουθούν. Ένα από αυτά είναι  <<Πηγή των Θεών>>. Πρόκειται για μια πηγή, που κατεβάζει νερό μέσα από τα βράχια. Αν τη δει κανείς καλά θα καταλάβει πως υπάρχει και μια μικρή ανθρώπινη παρέμβαση, κατά την αρχαιότητα, η οποία, μάλλον, σκοπό είχε να διευκολύνει την διέλευση του νερού. Μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1950, η πηγή των θεών έβγαζε αρκετό νερό, ιδιαίτερα τις εποχές του Φθινοπώρου και του Χειμώνα, που έχουμε και τις περισσότερες βροχοπτώσεις. Σήμερα, εξακολουθεί να βγάζει νερό, αλλά πολύ λιγότερο. Αιτία είναι μάλλον ή αύξηση της βλάστησης στα Άσυλα, η οποία συγκρατεί και απορροφά το νερό που με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να διοχετευθεί στην πηγή. Το μυστήριο με την πηγή είναι πως αν κανείς τραβήξει μια νοητή γραμμή προς της κορυφή των Ασύλων, εκεί που είναι η ακρόπολη, τα Κάστρα δηλαδή, θα διαπιστώσει πως σχηματίζεται μια ευθεία γραμμή ανάμεσα στο μεγάλο Κάστρο, την πηγή, και τον Ρωμαϊκό ναό στην αγορά της αρχαίας πόλης! Για να καταλάβει όμως κάποιος τι σημαίνει αυτό θα πρέπει να γνωρίζει τι υπήρχε εκεί, πριν από αυτά τα κτίσματα. Έτσι λοιπόν, εκεί που είναι σήμερα το Κάστρο υπήρχε ναός της θεάς Αρτέμιδος. Εκεί που υπάρχει η πηγή υπήρχε πάλι η πηγή, χωρίς όμως τα δέντρα που βλέπετε στην φωτογραφία και εκεί που υπάρχει ο Ρωμαϊκός ναός υπήρχε κάποιος άλλος ναός, πιθανόν της Αρτέμιδος. Αυτή η τέλεια ευθεία Κάστρο – Πηγή – Αρχαίος Ναός Αρτέμιδος, μάλλον δεν είναι τυχαία. Επειδή δεν μπορούσαν να κατασκευάσουν την πηγή, υποθέτω πως ο ναός της Αρτέμιδος στη θέση του Κάστρου και ο ναός της Αρτέμιδος (στα Ρωμαϊκά χρόνια ήταν της θεάς Νίκης ) στη αγορά της αρχαίας πόλης,  δεν χτίστηκαν τυχαία αλλά με βάση αυτήν την νοητή ευθεία (η θεά Άρτεμις, ήταν η προστάτιδα Θεά των Φιλίππων). Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσα μέτρα μέσα στον βράχο προχωρά η πηγή, ούτε από πού <<μαζεύει>> νερό ( υποθέτω πως συγκεντρώνει βρόχινο νερό ). Φυσικά δεν πρόκειται να αποκαλύψω τη θέση της πηγής διότι οι αρχαιοκάπηλοι είναι έτοιμοι να κάνουν μία ακόμη καταστροφή. Όμως, για να μην ταλαιπωρούνται άδικα, τους ενημερώνω πως δεν υπάρχει κάτι στην πηγή που να έχει άξια γι΄ αυτούς! Δεν έχω καμία διάθεση να την αποκαλύψω και στους Αρχαιολόγους, αρκετή ζημιά έκαναν και αυτοί, κυρίως αλλάζοντας της ιστορία των Φιλίππων.

Τάσος Σαββίδης

Κρηνίδες Φιλίππων, 19/11/2017. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου