Η Πρωτοβουλία Φιλίππων πολιτεία, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 1794. Η ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΞΗΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΧΕΙ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΣΠΑΡΤΕΣ. ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΙΠΠΟΙ. ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ.


  
14 Μαρτίου του 1794. Η παρατεταμένη ξηρασία που πλήττει ολόκληρη τη Μακεδονία και ξεκίνησε από την προηγούμενη χρονιά, θα έχει ως αποτέλεσμα οι μισές από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις να μείνουν άσπαρτες. Η Μακεδονία θα δοκιμασθεί πολύ άσχημα τη χρονιά αυτή. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι Φίλιπποι ( η πεδιάδα των Φιλίππων ), καθώς τόσο οι πολλές πηγές όσο και η Λίμνη, θα δώσουν τις λύσεις που απαιτούνται. Τέτοιες ημέρες άρχιζαν οι σπορές και η καλλιεργητική περίοδος ξεκινούσε με νέες προσδοκίες και ελπίδες. Μια καλή σοδειά θα έδινε μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους γεωργούς, όσους από αυτούς είχαν την τύχη να έχουν μια μικρή δική τους έκταση και να μην δουλεύουν ως εργάτες γης ( στην πραγματικότητα ως σκλάβοι ) στα μεγάλα κτήματα ( τσιφλίκια ),που κατά κύριο λόγο αποτελούσαν και προσδιόριζαν  τη μορφή της γεωργικής οικονομίας! Το 1793 ήταν μια χρονιά σχετικά άνυδρη. Η ξηρασία όμως, ακόμα και το χειμώνα, του 1794, έκαναν την κατάσταση στη γεωργία δραματική. Περισσότερο από το 50% του συνόλου της καλλιεργούμενης γης της Μακεδονίας, στάθηκε  αδύνατο να σπαρεί. Ακόμα όμως και οι εκτάσεις που σπάρθηκαν δεν κατάφεραν να δώσουν ικανοποιητική σοδειά ή δεν έδωσαν καθόλου. Οι Φίλιπποι στάθηκαν τυχεροί, μέσα στο γενικότερο δράμα. Η λίμνη των Φιλίππων, αλλά και οι πολλές πηγές, κατάφεραν να δώσουν τις λύσεις που απαιτούνταν και να διασφαλίσουν ακόμα και αυτή τη χρονιά, ικανοποιητικές αποδόσεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η περιοχή μας, να μην ζήσει αυτό που επακολούθησε σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας και ειδικά της Δυτικής.  Εκεί, έπεσε κυριολεκτικά μεγάλη πείνα. Οι ληστές έκαναν της εμφάνισή τους, αλλά ακόμα και οι απλές κλοπές αυξήθηκαν δραματικά! Χάος επικρατούσε παντού. Κανείς δεν ήξερε από πού να φυλαχθεί και ακόμα και αυτή η επιβίωση της οικογένειας ήταν το ζητούμενο! Προφανώς και άλλες περιοχές που είχαν λίμνες και πηγές κατάφεραν να αποφύγουν αυτές τις καταστάσεις, όπως οι Σέρρες και ο Λαγκαδάς.  Τον Ιούνιο του ίδιου έτους μια αναφορά του Βενετού προξένου στην Θεσσαλονίκη καταγράφει τις δραματικές καταστάσεις ( θα δούμε την επιστολή μέσα από τη στήλη στις 7 Ιουνίου ). Η ετήσια παραγωγή της Μακεδονίας, για τις κύριες καλλιέργειες της εποχής είναι:  Α) Σιτάρι, 3.200 τόνοι. 2) Καπνός, 100.000 μπάλες. 3) Βαμβάκι, 80.000 μπάλες.

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 13/03/2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου