Η Πρωτοβουλία Φιλίππων πολιτεία, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

ΚΑΣΤΑΝΩΤΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΞΑΝΘΗΣ.



        Στα σύνορα των νομών Ξάνθης και Δράμας, χωμένα μέσα σε πυκνά δάση και εγκαταλελειμμένο από τους κατοίκους του, το Καστανωτό εξακολουθεί να μας προκαλεί το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό.  Το παλαιότερο όνομα του χωριού ήταν Μπόεβα, ονομασία που μας προδίδει και την καταγωγή των κατοίκων του. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών στο χωριό εγκαταστάθηκαν
41 οικογένειες προσφύγων οι οποίες αριθμούσαν συνολικά 133 άτομα. Το 1924 ο νομός Δράμας σπάζει. Δημιουργείτε ο νόμος Καβάλλας ενώ το ανατολικό τμήμα του νομού ( η Σταυρούπολη και τα γύρω χωριά ) περνά στο νομό Ξάνθης, μαζί και το Καστανωτό.  Το 1926 αλλάζει όνομα και παίρνει το σημερινό του.  Το Καστανωτό δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την διαβίωση των κατοίκων του οι οποίοι σιγά σιγά άρχισαν να το εγκαταλείπουν προς αναζήτηση καλυτέρων συνθηκών διαβίωσης.  Το 1981 ο οικισμός καταργείτε και περνά στα όρια του χωριού Πασχαλία ή οποία ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Σταυρουπόλεως του Δήμου Ξάνθης.

Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 31/08/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου