Η Πρωτοβουλία Φιλίππων πολιτεία, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1317. ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ Η ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΜΦΕΡΑΤΙΚΗ, ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ, ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ Β΄ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ.


    
28 Ιανουαρίου του 1317. Πεθαίνει στη Δράμα η Ειρήνη Μομφερατική, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, σύζυγος του Ανδρονίκου Β΄ Παλαιολόγου. Η Ειρήνη Μομφερατική υπήρξε η δεύτερη σύζυγος του Ανδρονίκου, μετά τον θάνατο της πρώτης του συζύγου, Άννας της Ουγγαρίας.  Γεννήθηκε το 1274 και ήταν κόρη του Μαρκησίου Γουλιέλμου  Ζ’ Μομφερατικού και της Βεατρίκης της Καστίλλης. Από την πλευρά της μητέρας της, παππούς της ήταν ο βασιλιάς Αλφόνσο Ι’ της Καστίλλης και γιαγιά της η Γιολάντα της Αραγονίας. Από τη γιαγιά της πήρε και το όνομά της, καθώς το πρώτο όνομά της ήταν Γιολάντα. Ειρήνη ονομάστηκε όταν έγινε αυτοκράτειρα της Ρωμαϊκής ( Βυζαντινής ) Αυτοκρατορίας. Ο γάμος του Ανδρινίκου Β’  Παλαιολόγου με την Ειρήνη Μομφερατικού, του έδωσε  δικαιωματικά και τον τίτλο του Βασιλέα Θεσσαλονίκης, που έφερε ο πατέρας της. Η Ειρήνη Μομφερατικού και ο Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγος είχαν και συγγένεια, η μητέρα της Ειρήνης, Βεατρίκη, ήταν τρισεγγονή του Ισαάκιου Β΄ Αγγέλου Δούκα και  τρισεγγονή της Ευδοκίας Κομνηνής. Η Ειρήνη Μομφερατικού ζούσε από το 1303 στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι σχέσεις της με τον Ανδρόνικο δεν ήταν καλές!  Στα τέλη του 1316 πήγε στη Δράμα, όπου προφανώς θα υπήρχαν βασιλικά κτήματα και επαύλεις. Η Δράμα, από την  εποχή ακόμη του 1ου μ. Χ.  αιώνα υπήρξε τόπος όπου είχαν τις επαύλεις τους οι Ρωμαίοι αξιωματούχοι των Φιλίππων. Ήταν δηλαδή, κάτι σαν την Εκάλη των Φιλίππων της εποχής εκείνης. Λίγο καιρό αργότερα πέθανε, από άγνωστα αίτια. Μετά το θάνατό της, μια στρατιωτική αποστολή ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη για να την μεταφέρει από τη Δράμα. Ετάφη στην Κωνσταντινούπολη. Σημαντικότερη πηγή για την Ειρήνη Μομφερατική, είναι ο Νικηφόρος Γρηγοράς. Ενώ λοιπόν, όλοι το ομολογούν αυτό αντί σαν τόπο θανάτου της να δώσουν αυτό που γράφει ο Νικηφόρος Γρηγοράς, δίνουν, αυθαίρετα, την Κωνσταντινούπολη! Εμείς θα ακολουθήσουμε τον Νικηφόρο Γρηγορά στην περιγραφή των τελευταίων ημερών της Ειρήνης Μομφερατικού.
 <<  Στο μεταξύ, η βασίλισσα Ειρήνη, που είχε περάσει πολύ καιρό στη Θεσσαλονίκη, για τους λόγους που είπαμε, αποφάσισε, την περίοδο αυτή, να πάει στην πολίχνη της Δράμας, κάτι που συνήθιζε και από παλιά, για λόγους αναψυχής, όταν βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη. Ενώ, λοιπόν, ήταν εκεί, την έπιασε κακός πυρετός ο οποίος γρήγορα της οδήγησε στον θάνατο. Όταν ήρθε και η Κράλαινα από τους Τριβαλλούς για το πένθος στης μητέρας της ( Τριβαλλούς ο Γρηγοράς ονομάζει τους Σέρβους, τον Κράλη των οποίων είχε παντρευτεί η κόρη της ), διακομίστηκε το λείψανο στη Κωνσταντινούπολη, όπου και τάφηκε στη μονή του Παντοκράτορα>>.

Δρ. Σαββίδης Τάσος
Κρηνίδες Φιλίππων, 22/01/2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου