Η Πρωτοβουλία Φιλίππων πολιτεία, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΦΥΛΑΚΑ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΛΙΚΑ;


Για τους λάτρεις του μυστηρίου, των ιστοριών τρόμου, τους δεισιδαίμονες, τους θρησκόληπτους και για όσους τέλος πάντων αρέσκονται σε τέτοιες ιστορίες θα φανώ απογοητευτικός. Το άρθρο αυτό δεν πραγματεύεται κάποια ιστορία μυστηρίου, αλλά ένα πραγματικό γεγονός. Είναι γνωστό πως οι Αρχαίες Κρηνίδες ( ίσως και το Αρχαίο Δάτο ) και στη συνέχεια οι Φίλιπποι χτίστηκαν από πέτρες που πάρθηκαν από το βουνό που βρίσκεται εγγύτερα και είναι χτισμένη η ακρόπολη, τα Άσυλα. ( το βουνό αυτό κατά την αρχαιότητα ονομάζονταν Άσυλα, ήταν ιερό βουνό και όποιος κατέφευγε σ΄ αυτό  είχε άσυλο, ακριβώς λόγο της ιερότητάς του. Εξ  ου και το όνομά του.  Ακόμα θυμάμαι
κάποιον, που κοιτάζοντας έναν σύγχρονο χάρτη, είδε το όρος Ορβυλος, στις Σέρρες, και νόμιζε πως αυτό είναι το όνομα του λόφου της ακροπόλεως των Φιλίππων. Πραγματοποιούσαν μάλιστα και αγώνες τα  <<Ορβύλια>>, τόση χαζομάρα η οποία πήγαζε και πηγάζει από την αμάθεια ή την ημιμάθεια.  Από όσο γνωρίζω, το ίδιο άτομο, πάλι ασχολείται με το πώς θα σώσει την περιοχή με όπλο του και πάλι την αμάθειά του). Στο σημείο που βρίσκεται το αρχαίο λατομείο, οι αρχαίοι κάτοικοι των Φιλίππων ( άγνωστο γιατί ) σκάλιζαν εικόνες των θεών τους, τα λεγόμενα βραχοανάγλυφα! Εκτός από τα βραχοανάγλυφα, που όπως είπαμε, είναι μορφές θέων, κυρίως, σκαλισμένες πάνω στο βράχο, έκαναν και βραχογραφίες, χαράξεις δηλαδή στις οποίες απεικόνιζαν διάφορά θέματα.  Οι βραχογραφίες είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές, ειδικά όταν είναι κάποιων χιλιάδων ετών ή είναι σε σημεία που δέχονται τα καιρικά κατακρημνίσματα ( βροχές, χιόνια, κλπ ). Μια τέτοια βραχογραφία λοιπόν, λέγεται πως στέκεται εδώ και χιλιάδες χρόνια απέναντι από την αγορά των Αρχαίων Φιλίππων. Απεικονίζει ένα στρατιώτη με την περικεφαλαία του να κοιτάζει την πόλη, σα να την φρουρεί. Η βραχογραφία είναι τεράστια σε μέγεθος, κάποια μέτρα, και δεν φαίνεται παρά μόνο αν ο βράχος είναι βρεγμένος. Πρέπει δηλαδή να πάει κανείς την ώρα που βρέχει ή που λιώνει το χιόνι, για να δει τον Αρχαίο Φύλακα των Φιλίππων. Η αλήθεια είναι πως άπειρες φορές έχω βραχεί μέχρι το μεδούλι, προκειμένου να δω τη βραχογραφία. Όποτε βρέχει ή έχει χιονίσει την προηγούμενη, τρέχω στην Αρχαία πόλη με μια φωτογραφική μηχανή. Δυστυχώς, ποτέ δεν κατάφερα να δω τον Αρχαίο Φύλακα της πόλης. Οι αναφορές είναι πολλές! Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ( και είναι σοβαροί άνθρωποι, χωρίς μεταφυσικές ανησυχίες ) πως τον βλέπουν κάθε φορά που βρέχει ή χιονίζει. Το ίδιο έκανα και προχθές ( 31/12/2016 ), κατέβηκα στην αρχαία πόλη και με τις ώρες κοίταζα τα αρχαία λατομία να δω τη βραχογραφία. Τίποτα και πάλι! Την επόμενη φορά που θα βρέχει ή θα χιονίσει, θα πάρω έναν από αυτούς που έχουν δεί, και ακόμα τον βλέπουν, το Αρχαίο Φύλακα των Φιλίππων και θα τον πάω με τη βία αν χρειαστεί, απέναντι από τα αρχαία λατομία να μου τον δείξει! Επειδή όμως, και πάλι, έβγαλα μερικές φωτογραφίες από τα αρχαία λατομία, ρίξτε και εσείς μια ματιά μήπως τελικά μόνο από μένα κρύβεται ο Αρχαίος Φύλακας των Φιλίππων!

Δρ. Τάσος  Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 01/01/2017



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου