Η Πρωτοβουλία Φιλίππων πολιτεία, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

ΕΝΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΧΤΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 1900, ΣΤΟΝ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΔΡΑΜΑΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ. ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΤΟ ΒΓΑΖΟΥΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ;


Χτισμένο το 1900 ακριβώς, ένα πανέμορφο αρχοντικό στον Νικηφόρο Δράμας. Και ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της εποχής μας! Όλοι οι Τούρκοι που έχουν καταγωγή από την περιοχή  της Δράμας και την επισκέπτονται συχνά, βγάζουν φωτογραφία από το συγκεκριμένο αρχοντικό! Ποιος είναι ο λόγος; Είναι γνωστό, πως τα τελευταία χρόνια, ένας μεγάλος αριθμός Τούρκων πολιτών, επισκέπτεται συχνά την περιοχή μας. Πολλοί από αυτούς έχουν καταγωγή από εδώ, είναι δηλαδή, απόγονοι μουσουλμάνων που έφυγαν από την περιοχή μας με την ανταλλαγή των πληθυσμών, το 1924. Αυτός είναι
και ο λόγος που έρχονται συνέχεια στην περιοχή, αναζητούν τις ρίζες τους! Αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση όμως, είναι το γεγονός, πως εστιάζονται σε ένα αρχοντικό ( αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες ), του Νικηφόρου. Το αρχοντικό αυτό είναι χτισμένο το 1900 ( το αναγράφει πάνω στο κτήριο ), άρα την Οθωμανική περίοδο. Θα καταλάβαινε κανείς πως αποτελεί ένα κομμάτι του παρελθόντος που εξακολουθεί να υπάρχει στις μέρες μας και άρα τους συνδέει συνειρμικά ( τους Τούρκους ) με τους παππούδες τους. Φωτογραφίες της οικίας αυτής όμως βγάζουν και άνθρωποι που δεν έχουν καταγωγή από τον Νικηφόρο! Ποιος είναι ο λόγος αυτής της εμμονής τους, πραγματικά δεν γνωρίζω. Ρώτησα πολλούς από αυτούς που έβγαλαν φωτογραφία της οικίας να μου απαντήσουν. Κανείς όμως δεν μου έδωσε μία απάντηση. Εκτός από έναν, ο οποίος μου έδωσε μια πιθανή απάντηση ( ο ίδιος δεν έχει φωτογραφία του αρχοντικού ), αλλά μου επισήμανε πως δεν θεωρεί πολύ πιθανό αυτό το σενάριο διότι δεν ταιριάζει με τα ιστορικά δεδομένα. Θα δώσω αυτήν την πιθανή απάντηση μετά από μερικές ημέρες, εφόσον κάνεις από τους φίλους και αναγνώστες του μπλοκ δεν μας δώσει μια πειστική απάντηση. Τον σημερινό ιδιοκτήτη του αρχοντικού, δεν τον γνωρίζω, αλλά πιστεύω πως δεν ζεί στον Νικηφόρο διότι είναι ακατοίκητο! Η αλήθεια είναι πως δεν ρώτησα και κανέναν κάτοικο του Νικηφόρου, καθώς πιστεύω πως δεν γνωρίζουν την αιτία αυτής της δημοφιλίας του αρχοντικού. Είμαι πεπεισμένος πως δεν έχει να κάνει με χρυσοθηρία, αλλά με κάποιο ιστορικό γεγονός. Αυτό που εννοώ είναι πως είτε σε κάποιο σημαντικό πρόσωπο ( για τους Τούρκους επισκέπτες ) άνηκε, ή κάτι πολύ σημαντικό έγινε σ΄ αυτό που αφορά την ιστορία των προγόνων των σημερινών Τούρκων επισκεπτών! Παρακαλώ θερμά, όσους από τους φίλους γνωρίζουν κάτι, να μας δώσουν στοιχεία!

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 12/02/2017
 

6 σχόλια:

  1. Το αρχοντικό αυτό σπίτι ανήκε στον Δημήτριο Άχθοφορίδη και το κληρονόμησε από πολλά χρόνια ο γιός του Χαράλαμπος Αχθοφορίδης συνταξιούχος Υπάλληλος της ΔΕΗ σήμερα.Το επισκεύθηκα αρκετές φορές πριν από πολλά χρόνια και το είδα από μέσα τους εσωτερικούς του χώρους.Όσο για τις πληροφορίες του ανεψιού μας Ίεροκλή Σαββίδη,αλλά και το τραγούδι που σας ανέφερε-χάρηκα ιδιαίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Χαραλαμπίδη, κατ΄αρχάς ευχαριστούμε πολλή για αυτή την πληροφορία. Μπορείτε να μας πείτε ποιος ήταν ο Δημήτριος Αχθοφορίδης; Διότι, για να έχει αυτό το αρχοντικό, σημαίνει πως είχε κάποια οικονομική επιφάνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κ.Αχθοφορίδης Δημήτριος ήταν ωρολογάς στο επάγγελμα και ήταν παντρεμένος με την Σίμα (Σεμίραμις)και έμενε στη Δράμα στην συνοικία της Νέας Κρώμνης.Στη δεκαετία του 1950 εγκαταστάθηκε στο Νικηφόρο και έμεινε σε αυτό το αρχοντικό με την οικογένεια του καιτο γιό του Χαράλαμπο ηλικίας μόλις 4-5 ετών.Στο Νικηφόρο διορίσθηκε στο σιδηρόδρομο ως κλειδούχος - ταχυδρόμος και υπηρέτησε σε αυτήν την υπηρεσία μέχρι την συνταξιοδότηση του.Το αρχοντικό αυτό το κληρονόμησε ο γιός του Χαράλαμπος Αχθοφορίδης,και το οποίο σήμερα το διατηρεί ως αγρτική κατοικία κλπ.

      Διαγραφή
  3. Το σπίτι αυτό δεν ανήκει στον Χαράλαμπο Αχθοφορίδη.Είναι λίγα μέτρα παραπέρα αυτό που κληρονόμησε από τους γονείς του Δημήτριο και Σεμίραμις.Θα ρωτήσω όμως τον πατέρα μου που ίσως γνωρίζει σε ποιόν ανήκε γιατί μεγάλωσε στο χωριό.
    Με εκτίμηση
    π.Δημήτριος Χ. Αχθοφορίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ και τον κ. Χαραλαμπίδη και τον π.Δημητριο Αχθοφορίδη. κ Αχθοφορίδη, φαντάζομαι πως έχετε κάποια συγγένεια με τον Χαράλαμπο Αχθοφορίδη που αναφέρει ο κ. Χαραλαμπίδης!

      Διαγραφή