Η Πρωτοβουλία Φιλίππων πολιτεία, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

ΜΙΑ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ. ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ου ή ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ;


Άλλη μια αινιγματική φωτογραφία από την πόλη της Δράμας, της Οθωμανικής περιόδου. Μια φωτογραφία που γεννά περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά! Πρόκειται για μια φωτογραφία που μας εστάλη από μια ομάδα Τούρκων, που έχουν καταγωγή από ευρύτερη περιοχή Δράμας – Καβάλας. Απεικονίζει τις εργασίες διάνοιξης των θεμελίων του νοσοκομείου της Δράμας, τουλάχιστον έτσι γράφει. Προσωπικά δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω! Εκείνο που δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να καταλάβω είναι ποια είναι αυτή η περιοχή της πόλεως
της Δράμας. Υπάρχουν σπίτια στο βάθος της εικόνας, που όμως, εμένα προσωπικά, δεν με βοηθούν να καταλάβω την τοποθεσία. Φαίνονται καθαρά οι εργάτες που ανοίγουν τα θεμέλια, όπως και αρκετοί, μάλλον οι προύχοντες της πόλης, που έχουν στηθεί για την αναμνηστική φωτογραφία. Από το ντύσιμό των ανδρών, δεν χωρά αμφιβολία, καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται για την Οθωμανική περίοδο. Πότε ακριβώς όμως; Θα μπορούσε να είναι στα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά και στις αρχές του 20ου. Προσωπικά, πιστεύω πως είναι παλιότερη από το 1910, διότι ο Ταχσίν Ουτσέρ, ο τελευταίος Οθωμανός Μουτασαρρίφης ( περιφερειάρχης ), δεν αναφέρει κατασκευή νοσοκομείου επί των ημερών του, στο προσωπικό του ημερολόγιο. Να πηγαίνει πολύ πίσω, στο 19ο αιώνα δεν το θεωρώ πιθανό, διότι κάπου θα αναφερόταν. Υποθέτω πως βρισκόμαστε ανάμεσα στα 1890 και 1910, με πιθανότερο εύρος χρονολογιών, 1903 – 1909. Οι φίλοι και αναγνώστες μας από τη Δράμα ίσως ξέρουν να μας απαντήσουν. Αλλά και φίλοι από την ευρύτερη περιοχή Καβάλα – Σέρρες, ακόμα και από τον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο.

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 05/02/2107

6 σχόλια:

  1. Ξέρω από τον πατέρα μου ότι το σημερινό 5ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας ήταν Νοσοκομείο που κτίστηκε την περίοδο που αναφέρεστε.
    http://5dim-dramas.dra.sch.gr/school/history_gr.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά, είχες δίκιο Τάνια. Όντως είναι το σημερινό 5ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Σαββίδη τώρα που ξαναβλέπω τη φωτογραφία αυτά που φαίνονται πίσω απο τα θεμέλια δεν είναι απλά σπίτια αλλά νομίζω πως πρόκειται για κάποια κοινόχρηστα ή δημόσια κτήρια. (πολλά παράθυρα για να είναι σπίτια οικογενειών, ίσως χάνια ή κάτι τέτοιο). Δεν ξέρω άν η περιοχή της Αγία Τριάδας είχε τέτοια κτήρια στην οθωμανική περίοδο της Δράμας, αν και για να είχε τζαμί σημαίνει πως ήταν σημάντικό κομμάτι της πόλης. Το οικονομικό γυμνάσιο ήταν νοσοκομείο μετά την απελευθέρωση της Δράμας και δεν γνωρίζω αν και πριν είχε αυτή την χρήση, όπως για παράδειγμα το στρατιωτικό νοσοκομείο το οποίο στα οθωμανικά χρόνια ήταν κάποια σχολή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέχρι την περιοχή που αναφέρετε, πίσω δηλαδή από το νοσοκομείο, υπήρχαν οι στάβλοι και τα βοηθητικά κτήρια του Μαχμούτ πασά, του Δράμαλη δηλαδή.

      Διαγραφή
  4. Άρα μπορεί να είναι αυτα τα κτήρια. Απο πού υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες για τα κτήρια του Δράμαλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν ψάξεις σε παλαιότερες αναρτήσεις μας θα δεις σχτικό με το σπίτι του Δράμαλη άρθρο. Στη ουσία είναι δημοσίευση του <> το 1934. εκεί θα διαβάσεις τα σχετικά. Αλλά και παλιούς κατοίκους της Δράμας να ρωτήσεις θα σου πουν νομίζω, διότι μέχρι τελευταία υπήρχαν ερείπια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή