Η Πρωτοβουλία Φιλίππων πολιτεία, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΒΑΛΑ.


Η Καβάλα είναι μία πόλη που ιδρύθηκε πάνω στα ερείπια της Χριστούπολης, το 1535. Άλλωστε και το όνομα της  είναι αρχαία τουρκική λέξη που σημαίνει <<μικρό χωριό>>. Αν κανείς ανατρέξει στις χώρες, οι λαοί των οποίων είναι Τουρκικής προέλευσης, θα βρει το όνομα Καβάλα πολλές φορές. Στη Τουρκία υπάρχουν επτά ( 7 ) οικισμοί, με μεγαλύτερο την Καβάλα που είναι κοντά στο Ικόνιο και είναι η πρώτη γνωστή Καβάλα, στην Ιστορία. Η Βουλγαρία έχει τρεις ( 3 ) και τρεις έχει η Φινλανδία. Η Ουγγαρία δεν γνωρίζω να έχει. Θα πρέπει να διαλύσουμε ένα ακόμη ιστορικό
ατόπημα. Η Καβάλα δεν είναι συνέχεια της Χριστούπολης και η Χριστούπολη δεν είναι συνέχεια της Νεάπολης. Η Νεάπολη καταστράφηκε από τους Μακεδόνες, στις αρχές του 2ου π. Χ. αιώνα. Η Χριστούπολη, δεν μας είναι γνωστό πότε ακριβώς χτίστηκε, αλλά αναφορές γι΄ αυτήν υπάρχουν από τον 7ο μ. Χ. αιώνα. Γνωρίζουμε όμως πότε καταστράφηκε, το 1425 από Ολλανδούς πειρατές. Κάπου στα 1520, σουλτάνος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας γίνεται ο Σουλεϊμαν Α΄ ( γνωστός ως ο Μεγαλοπρεπής ). Όνειρό του είναι να χτίσει μια πόλη – λιμάνι με μεγάλη δύναμη, και πολεμική αλλά και εμπορική, καθώς οι Τούρκοι, μη έχοντας ναυτική παράδοση, έχαναν πάρα πολλά χρήματα από τους πειρατές στη Μεσόγειο. Στο μυαλό του είχε δύο περιοχές, την Θεσσαλονίκη που ήδη ήταν μια αρκετά μεγάλη πόλη, και τον κόλπο της Καβάλας. Μάλιστα, η Καβάλα του ήταν  πιο θετική σαν περιοχή λόγο της φυσικής της οχύρωσης. Το 1535, λοιπόν ξεκίνησε η κατασκευή της πόλης, που όμως ποτέ δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί, λόγο των συνεχών επιθέσεων των πειρατών και της ναυτικής αδυναμίας των Τούρκων. Έτσι, η Καβάλα παρέμεινε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωρίο, χωρίς καν λιμάνι ( λιμάνι η Καβάλα θα αποκτήσει το 1926 ). Κάπου στα 1860 όμως τα πράγματα αλλάζουν. Αφ΄ενός, το Αγγλικό πολεμικό ναυτικό, εξαφανίζει από τη Μεσόγειο τους πειρατές, αφ’ ετέρου το εμπόριο καπνού αρχίζει να φουντώνει στην Ευρώπη. Έτσι η Καβάλα, το 1800 είχε περίπου 2000 κατοίκους, το 1850 περίπου 2500 – 3000, αλλά το 1912 είχε 35000! Αυτό που ώθησε την πόλη της Καβάλας στον πλούτο δεν ήταν μόνο τα καπνά, όπως απεγνωσμένα θέλουν να μας πείσουν οι   <<ιστορούντες τα της Καβάλας>> , αλλά και η καλλιέργεια παπαρούνας για όπιο! Αυτός είναι ο λόγος του μεγάλου πλούτου της Καβάλας την εποχή εκείνη. Πρέπει να τονίσουμε πως η Καβάλα  υπήρξε, μέχρι το 1912, μια από τις πιο Ισλαμικές πόλεις στον Κόσμο. Τα λίγα αυτά λόγια γράφτηκαν για να γίνουν πιο κατανοητές οι φωτογραφίες. Το άρθρο αυτό είναι η παρουσίαση φωτογραφιών που δείχνουν την Καβάλα την Οθωμανική περίοδο, έως το 1913 δηλαδή.
Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 02/01/2017


Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα από την Τουρκία << Φωτογραφίες από την παλαιά Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη>> για τη πολύτιμη βοήθειά της!

Biz değerli yardım için Türkiye'den ekibine teşekkür etmek istiyorum!  << Eski Rumeli ve Selanik fotograflari >>
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου