Η Πρωτοβουλία Φιλίππων πολιτεία, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

ΠΑΝΙΚΑΣ ¨ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΑΓΚΑΣΙΔΗΣ,1938 – 1992, Ο ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΣΩΜΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΤΩΝ ΚΡΗΝΙΔΩΝ!



Ο Παναγιώτης Καγκασίδης υπήρξε ο πιο μεγαλόσωμος άνδρας στην νεότερη ιστορία των Κρηνίδων. Θα τολμούσαμε να πούμε πως ήταν γενικότερα στους Φιλίππους. Γνωστός ως Πανίκας ( ο Παναγιώτης στα Ποντιακά και λίγο Ρωσσικά ), θα παραμείνει ζωντανός στις μνήμες των κατοίκων των Φιλίππων που τον γνώρισαν.  Ο Παναγιώτης Καγκασίδης γεννήθηκε το 1938. Οι γονείς τους κατάγοντας από τον Πόντο και ζήτησαν καταφύγιο στη Ρωσία όταν οι διώξεις των Τούρκων απείλησαν τις ζωές χιλιάδων Ελλήνων. Στην Ελλάδα η πρώτη στάση έγινε στα Λευκόγια Δράμας ενώ συγγενείς είχε ( και έχει ) και στους Ποταμούς. Από πολύ μικρός φάνηκε πως θα μεγαλώσει, θα μεγαλώσει πάρα πολύ! Ο Πανίκας κάπου στα 20 ξεπερνούσε τα 190 εκατοστά σε ύψος και τα 140 κιλά σε βάρος. Ήταν τότε που τον ανακάλυψαν οι κυνηγοί ταλέντων της ελευθέρας πάλης. Πράγματι ένας τέτοιος κυνηγός τον πήρε από τις Κρηνίδες και τον πήγε στη Δράμα προκειμένου να τον δοκιμάσουν στο ρίνγκ. Η απάντηση που πήρε από τους άλλους προπονητές πάλης ήταν αποστομωτική και τελειωτική: « ρε φίλε, είσαι καλά; Ποιος θα δεχθεί να παλέψει μαζί του;»! Έτσι λοιπόν η καριέρα του Πανικά στην ελευθέρα πάλη τελείωσε πριν ακόμα αρχίσει. Ένα άλλο χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τη ζωή του ήταν όταν πήγε να δουλέψει σε κοινοτικά έργα. Τότε κατασκεύαζαν δεξαμενές στα βουνά για να έχουν νερό τα ζώα ( κάπου στα 1955 ) και ο Πανίκας πήγε στον εργολάβο του έργου να ζητήσει εργασία. Αυτό που έγινε ήταν καταπληκτικό. Σας μεταφέρω τον διάλογο μεταξύ εργολάβου  και Πανίκα: - Εργολάβος: «Θέλεις δουλειά παιδί μου;». Πανίκας:«Ναι». Εργολάβος: « Ωραία, 30 δραχμές οι εργάτες και 45 τα γαϊδούρια». Πανίκας: «Ωραία, γράψε 45 δραχμές».  Εργολάβος: «Που είναι το γαϊδούρι σου, δεν το βλέπω». Πανίκας: «Πόσα κιλά φορτώνετε σε ένα γαϊδούρι;» Εργολάβος: « Δύο τσουβάλια, 250 κιλά περίπου». Πανίκας: «Ωραία, τόσα θα φορτωθώ και εγώ»! Τόσο δυνατός άνδρας ήταν! Γύρω στα 1960 νυμφεύτηκε την
Σουλτάνα, κόρη της Όλγας. Η Όλγα ήταν Ρωσσίδα, αδελφή της Αλεξάνδρας Κλίμοβα, πιο γνωστή ως « Ρούσσα»! Η Ρούσσα είχε φέρει την Όλγα στην Ελλάδα το 1924 ως κόρη της μιας και είχαν πολλά χρόνια διαφορά ( η Αλεξάνδρα Κλίμοβα είχε παντρευτεί το 1918 τον Πόντιο Πέτρο Ιωσηφίδη στο Σίζραν της Ρωσίας ).  Έτσι αντί για ένα παιδί που είχε, την Ανάστα, παρουσίασε δύο ( και την Όλγα ). Τα άλλα δύο παιδιά της γεννήθηκαν στην Ελλάδα, η Μελάνα ( 1925 ) και η Λελέτα ( Ελένη ), το 1932. Έτσι λοιπόν συγγενεύουν οι Σαββιδαίοι ( δηλαδή η οικογένειά μου ) με τον Πανίκα. Ας επιστρέψουμε στην ιστορία του Πανίκα όμως. Κάπου στα 1965, ο Πανίκας ακολούθησε το δρόμο της Ξενιτειάς και πήγε στη Γερμανία. Συγκεκριμένα πήγε στο Νταχάου, όπου ήδη ζούσε και εργαζόταν ο ξάδελφός του Ιωακείμ Σαββίδης. Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε είναι από εκεί. Οι νεότεροι, που δεν προλάβατε τον Πανίκα, σκεφτείτε πως δίπλα του ( με το μουστάκι ) είναι ο Ιωακείμ Σαββίδης με ύψος 187 εκατοστά και βάρος 107 κιλά! Ο Πανίκας δεν κάθισε πολύ στη Γερμανία, γρήγορα επέστρεψε στην Ελλάδα και στις Κρηνίδες όπου ασχολήθηκε με τη γεωργία. Απέκτησε τρία παιδιά, ένα κορίτσι, που ήταν το πρώτο του παιδί και δύο αγόρια. Το 1988, ένα τρομερό ατύχημα, που έγινε έξω από το σπίτι του, άφησε τη γυναίκα του, Σουλτάνα, ανάπηρη ( την χτύπησε αυτοκίνητο ). Ο Πανίκας, μετά τα 30 άρχισε να παίρνει πολλά κιλά σωματικού βάρους. Έτσι κάπου στα 1985 είχε φτάσει, ίσως και ξεπεράσει, τα 180 κιλά! Τα προβλήματα στην καρδιά του ήταν πλέον ορατά. Έπρεπε να γίνει χειρουργική επέμβαση, τα κιλά του όμως δεν το επέτρεπαν, έπρεπε να χάσει βάρος! Για το λόγο αυτό νοσηλεύτηκε και υποβλήθηκε σε εξαντλητική δίαιτα εντός του νοσοκομείου. Θα σας μεταφέρω έναν χαρακτηριστικό διάλογο που είχε με τον πατέρα μου και πολύ στενό του φίλο, Ιωακείμ Σάββίδη, όταν ο τελευταίος πήγε να τον δει στο νοσοκομείο. Ιωακείμ: « Τι γίνεται Πανίκα, πως τα πας;». Πανίκας: « Δεν είναι καλά Γιακίμ, υποφέρω». Ιωακείμ: « Γιατί ρε Παναγή, τι έγινε, δεν σε προσέχουν:». Πανίκας: « Με βασανίζουν ξάδερφε! Όλο το βράδυ ένα μήλο που δίνουν για φαγητό»! Ο Πανίκας έχασε αρκετά κιλά ( 40 νομίζω ). Η καρδιά του δεν άντεξε όμως και το πρόδωσε. Έφυγε νωρίς, το 1992 στις 16 Ιουνίου ( όπως με ενημέρωσε η ανιψιά του, κόρη της αδελφής του, Σοφία Κασιέρο την οποία ευχαριστώ πάρα πολύ για τις διορθώσεις που έκανε ), σε ηλικία μόλις 54 ετών.

Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 26/01/2018
       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου