Η Πρωτοβουλία Φιλίππων πολιτεία, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 03 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1984. ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΠΟΝΤΙΟΣ, ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ, ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΑΥΡΟΣ. Ο ΠΟΝΤΙΟΣ ΑΝΤΑΡΤΗΣ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ. Ο ΠΟΝΤΙΟΣ ΑΝΤΑΡΤΗΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΞΟΡΙΣΕ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ!

03 Φεβρουαρίου του 1984. Ο πόντιος αντάρτης, αρχηγός του ΕΛΑΣ στην περιοχή μας, καπετάν Μαύρος ( Νίκος Χατζηνικολάου ), επισκέπτεται την Ελλάδα για τελευταία φορά. Ο καπετάν Μαύρος αφιέρωσε τη ζωή του στην ελευθερία της πατρίδας και στην ιδεολογία του κομμουνισμού. Τον καπετάν Μαύρο τον εξόρισε η πατρίδα του και τον διέγραψε το κόμμα του. Ο Νίκος Χατζηνικολάου γεννήθηκε στις 06 Δεκεμβρίου του 1917 στο χωριό Δελλιώνες, της Ανατολικής Θράκης. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκε στο χωριό Ζαρκαδιά Χρυσούπολης. Όταν ήταν 25 ετών, το καλοκαίρι του 1942, ενετάχθη στον ΕΛΑΣ και πολεμούσε τους Βούλγαρους στα βουνά της Λεκάνης. Εκεί αναδείχθηκε καπετάνιος μιας ανεξάρτητης, αντάρτικης, ομάδας. Η ομάδα αυτή έμελε να αποτελέσει τον πυρήνα του αντιστασιακού τμήματος << Ρήγας Φεραίος>>. Σε μια πολεμική συμπλοκή με τους Βούλγαρους σκοτώθηκε η αδελφή του Αριστέα Χατζηνικολάου ( ήταν γεννημένη το 1919 ), ενώ και ο ίδιος τραυματίστηκε. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος από την τριπλή κατοχή, ο Νίκος Χατζηνικολάου, διορίστηκε αρχικά αρχηγός του ΕΛΑΣ στη Χρυσούπολη και αργότερα στη Δράμα. Ο καπετάν Μαύρος αντιτάχθηκε πολύ έντονα στην συμφωνία της Βάρκιζας και ήταν η αιτία να ξαναφύγει στα βουνά. Πολέμησε, αυτή τη φορά για την ιδεολογία του, στον εμφύλιο πόλεμο. Συμμετείχε στις μάχες στον Γράμμο και στο Βίτσι. Μετά την ήττα του ΔΣΕ, πέρασε παράνομα ( μαζί με τη γυναίκα του ) στην Αλβανία και από εκεί κατέφυγε στην Πολωνία. Η σφοδρή του διαφωνία με τη συμφωνία της Βάρκιζας, τον έκανε αντιπαθή σε μεγάλο αριθμό μελών του Κ.Κ.Ε. Έτσι λοιπόν, με παρέμβαση του Κ.Κ.Ε., το 1952 διαγράφτηκε από το κόμμα, τόσο αυτός όσο και η σύζυγός του. Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Σπύρος Ρούλης << Οι δυσκολίες εξεύρεσης εργασίας και κατοικίας αλλά η έλλειψη δυνατότητας πληροφόρησης και διατύπωσης γνώμης περί κοινωνικών ζητημάτων, τον έπεισαν ότι το σύστημα του υπαρκτού σοσιαλισμού, όπως αυτό εφαρμόστηκε στην Σοβιετική Ένωση και τις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν μπορεί να συμπίπτει με το κοινωνικό σύστημα που αυτός και οι σύντροφοί του ονειρεύτηκαν…..>>. Στην Ελλάδα ήρθε ως επισκέπτης δυο φορές , το 1983 και το 1984. Την μικρή του περιουσία την βρήκε καταπατημένη. Στο οικόπεδο του σπιτιού του δεν βρήκε ούτε μια πέτρα όρθια. ( Η ημερομηνία έλευσής του δεν είναι ασφαλής καθώς προέρχεται από διήγηση. 33 χρόνια μετά όσο καλή μπορεί να είναι η μνήμη είναι και η ημερομηνία. Η χρονολογίες όμως είναι ασφαλείς ). Πέθανε απογοητευμένος στην πόλη Breslau της Πολωνίας τις 22/5/1985. Επιθυμία του Καπετάν Μαύρου ήταν η έκδοση των απομνημονευμάτων του, αποτελούμενων από δύο μέρη : «Ο απελευθερωτικός αγώνας στην Κατοχή» και «Ο Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949». Την έκδοση των βιβλίων – απομνημονευμάτων του επιμελήθηκε ο Σπύρος Ρούλης σε μια εξαιρετική δουλειά που έκανε! Δρ. Τάσος Σαββίδης Κρηνίδες Φιλίππων, 02/02/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου