Η Πρωτοβουλία Φιλίππων πολιτεία, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1810, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ Γ΄.

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ Β΄ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΙΚΟ ΤΟΥ 1834



        19 Νοεμβρίου του 1810, μητροπολίτης Φιλίππων – Δράμας – Ζιχνών και Νευροκοπίου γίνεται ο Παρθένιος Γ΄  ( Κατσακούλης ) από το Περλεπέ ( Πρίλεπ σήμερα, στα όρια του κράτους των Σκοπίων ). Ο Παρθένιος διαδέχθηκε στην μητρόπολη Φιλίππων τον Ιωσήφ, ο οποίος ήταν μητροπολίτης από το 1797, και το 1810 μετατέθηκε στη Θεσσαλονίκη.  Ο Παρθένιος Γ’ παρέμεινε στη θέση του μητροπολίτη Φιλίππων έως το 1817, οπότε μετατέθηκε στη μητρόπολη Μηθύμνης Λέσβου ( Ιούνιος 1817 ). Σχεδόν τίποτα δεν
είναι γνωστό για τα χρόνια της παραμονής του στην μητρόπολη Φιλίππων, παρά μόνο ( όπως μας πληροφορεί ο Νεοκής Σαρρής μέσα από το βιβλίο του Οσμανική πραγματικότητα ) πως ήταν από τις πιο εύπορες μητροπόλεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τον Παρθένιο Γ΄ Κατσακούλη, μετά την αποχώρησή του από τη μητρόπολη Φιλίππων, διαδέχθηκε ο Χρύσανθος, από τη Βάρνα, αλλά μόνο για δύο μήνες ( Ιούλιος 1817 ).

Δρ. Σαββίδης Τάσος.
Κρηνίδες Φιλίππων, 18/11/2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου