Η Πρωτοβουλία Φιλίππων πολιτεία, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ.



        Μια επιγραφή που βρέθηκε στον κεντρικό πύργό της ακροπόλεως των Φιλίππων μας ενημερώνει για τα έργα συντήρησης και τις επισκευές που έγιναν κατά τα χρόνια της βασιλείας του Νικηφόρου Φωκά. Αυτές είναι και οι τελευταίες επεμβάσεις που έγιναν από του  ρωμαίους ( βυζαντινούς ). Ακολούθησαν κάποιες άλλες μικροεπεμβάσεις αλλά και κατασκευή οικιών από τους σταυροφόρους, την περίοδο από το 1204 έως το 1235 , χρόνια κατά τα οποία οι Φίλιπποι άλλαζαν κατακτητή ( μεταξύ Λατίνων και Βουλγάρων ). Η ακρόπολη, όπως την βλέπουμε σήμερα, είναι έργο του Ιουστινιανού, περίπου στα μέσα του 6ου αιώνα. Τείχη, ακρόπολη και βασιλική β΄ χτίστηκαν την ίδια περίοδο. Τείχη υπήρχαν και πριν, από την εποχή των Ελληνιστικών χρόνων. Είναι αυτά που μπορεί να δει κανείς στη βάση των σημερινών τειχών και αποτελούνται από μεγάλες πέτρες, όμορφα και με ακρίβεια κομμένες. Τα βυζαντινά τείχη, είναι πέτρες άταχτα ριγμένες και κολλημένες με ένα είδος κονιάματος της εποχής. Τα περί αντισεισμικότητας είναι παραμυθάκια για μικρά παιδιά και ενήλικες εθνικιστές που πιστεύουν πως
το Βυζάντιο ( που δεν υπήρξε ποτέ ) ήταν Ελληνικό. Δηλαδή, οι Ρωμαίοι κατάκτησαν την Ελλάδα και μετά αποφάσισαν να γίνουν Έλληνες. Τώρα, αν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος υπέγραφε ως «βασιλεύς των Ρωμαίων» ή δεν το γνωρίζουν ή το ξεχνούν σκοπίμως. Αν κάποιοι άλλοι φωνάζουν πως η Ορθοδοξία είναι αυτό που ενώνει την σύγχρονη Ελλάδα με το Βυζάντιο, να τους πω πως όλη η δυναστεία των Παλαιολόγων ήταν καθολικοί! Για να γυρίζουμε στο αρχικό μας θέμα, αυτό που υπήρχε πριν από τους πύργους στην Κορυφή του λόφου ( Άσυλα είναι το όνομά του ),  ήταν πιθανότατα, ναός της Αρτέμιδος, τον οποίο γκρέμισαν οι χριστιανοί και μετά υλικά του κατασκεύασαν τους πύργους.  Μέλη του ναού, μπορεί κανείς να δει ακόμη και σήμερα εντοιχισμένα στα τείχη και στους πύργους. Ο τελευταίος αυτοκράτορας που έκανε μία σοβαρή αποκατάσταση των τειχών και της ακροπόλεως ήταν ο Νικηφόρος Φωκάς, όπως μας ενημερώνει η πλάκα που βρέθηκε, περίπου το 869.

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 18/11/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου